autori: Olimpia Alina IORDĂNESCU, Ionuț DASCĂLU
Stropirea pomilor fructiferi este o practică integrată în gestionarea grădinii sau a plantației, care contribuie la menținerea sănătății și productivității pomilor și la obținerea unei recolte bogate și de calitate.
Prevenirea bolilor este mult mai eficientă decât tratarea lor ulterioară deoarece, odată instalate, pot afecta întreaga recoltă.
Pentru o livadă sănătoasă sunt necesare minim 6-7 tratamente fitosanitare pe sezon. Un lucru foarte important este ca aplicarea stropirilor să fie efectuată la momentul potrivit, fiind necesar ca tratamentele să se realizeze în funcție de fenofaze (umflarea mugurilor, dezmugurit, buton floral, înflorit, scuturarea petalelor, fruct în creștere etc.)
Tratamentele din primăvară sunt cruciale dacă dorim să avem pomi sănătoși. Stropirea pomilor în primăvară are ca scop combaterea unei game variate de dăunători și boli. Tratamentele aplicate la începutul primăverii vizează în special eradicarea dăunătorilor, precum păduchii de San Jose, a ouălor de afide și a acarienilor. Începând din luna aprilie, odată cu înflorirea pomilor, pentru sâmburoase se aplică tratamente care să prevină monilioza, deformarea frunzelor, antracnoza, ciuruirea bacteriană și micotică etc.
Pentru speciile pomicole semințoase se aplică tratamente care să prevină făinarea, rapănul, focul bacterian etc.
Dintre dăunători, cei mai periculoși în această perioadă sunt: afidele și păduchii, gărgărița florilor de măr (Anthonomus pomorum L.), acarienii, viespea neagră a prunelor (Hoploclampa minuta Christ).
În perioada de vegetaţie, la aplicarea tratamentelor fitosanitare trebuie să avem în vedere atât protejarea mediului, cât și protejarea entomofaunei utile, în special a albinelor. În perioada înfloritului, de la deschiderea primelor flori până la scuturarea a peste 30-50% din petale, trebuie folosite doar substanțe care nu au efect nociv asupra albinelor.
De asemenea, trebuie să fim atenți la respectarea dozelor și instrucțiunilor de pe eticheta produselor folosite.