La ora actuală, transmiterea virusului gripei aviare AH5N1 de la păsările infectate la om este rară, dar se pot preciza o serie de factori de mediu și sociali care ar putea la un moment dat să determine o adaptare a acestui virus la mamifere și deci să favorizeze o transmitere eficientă și în rândul speciei umane.
Obsevațiile și analizele privitoare la virusul gripei aviare se fac datorită faptului că acesta continuă să se răspândească în rândul populațiilor de păsări sălbatice din Uniunea Europeană, crescând astfel potențialul său de pandemie în cazul unei adaptări la mamifere.
Potrivit unui raport emis recent de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, a fost identificată o amenințare a unor tulpini noi purtătoare de potențiale mutații, care circulă în prezent în afara Europei, dar care ar putea pătrunde în UE și în Spațiul Economic European (SEE).
Raportul avertizează că în cazul în care virusurile gripei aviare se vor adapta la mamifere și vor ajunge să se răspândească eficient la specia umană, va fi posibilă o răspândire pe scară largă a infecției la om din cauza lipsei de apărare imună împotriva virusurilor H5.