Autor: Alin DOBREI
Prof.univ.dr. Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate
În zilele noastre, când avem la îndemână nenumărate surse de informare, au devenit cunoscute multe din sfaturile nutriționiștilor, însă trebuie să avem discernământ în a alege ceea ce se pretează pentru fiecare organism în parte. Totuși, un sfat al acestor specialiști pe care-l urmăm cu toții și care s-a dovedit a fi unul eficient, cu rezultate foarte bune, este acela de a consuma fructe și legume de sezon.
Deși este arhicunoscută sintagma – fructele se consumă mai întâi cu ochii – totuși, aspectul nu trebuie considerat neapărat un factor care să ne restricționeze în a achiziționa anumite fructe, întrucât un aspect „ca la carte” nu înseamnă întotdeauna un produs foarte sănătos din punct de vedere nutrițional.
Toamna, acest anotimp plin de minunatele ei roade, este cea care ne oferă și strugurii – un aliment extrem de valoros, de care trebuie să ne bucurăm, fie că îi consumăm ca atare, fie în forma lor proaspăt prelucrată, respectiv mustul.
Recomandăm cu precădere consumul de struguri proaspeți, obținuți din plantațiile din proximitatea zonei în care locuim, mai ales că România, țară viticolă prin excelență, dispune de podgorii tradiționale în marea majoritatea a zonelor sale, putând evita, cel puțin în sezonul de toamnă, consumul de struguri de peste mări și țări, păstrați în depozite, sub protecția diferitelor substanțe care le mențin un aspect vizual plăcut, dar care le afectează de multe ori calitățile gustative. Mai mult, pentru cei care locuiesc la curte, 10-20 m2 de teren însorit reprezintă o suprafață suficientă pentru a putea cultiva câteva plante de viță-de-vie și, astfel, de a asigura cantitatea de struguri pentru consumul unei familii, cu satisfacția obținerii propriilor produse, încadrându-ne astfel în conceptul tot mai actual „din ferma în farfurie” promovat chiar de către universitatea noastră.
Încă din cele mai vechi timpuri, strugurii au fost unele dintre cele mai apreciate fructe. Referitor la struguri, Cicero spunea că: “Strugurii sunt rod al soarelui. Nu cred să fie ceva mai plăcut şi mai desfătător la vedere ca rodul viţei de vie”.
Puțini dintre noi cunosc faptul că strugurii conţin o serie de substanțe nutritive necesare organismului uman cum ar fi: zaharuri (glucoză, fructoză) 12-25%, acizi organici (tartric, citric, malic) 1-2%, săruri minerale (de Ca, Fe, K, P, etc.) circa 1%, compuşi azotaţi 0,15-0,2%, vitamine (C, B1, B2, PP, A, E), enzime, polifenoli, etc. Hidrații de carbon din struguri fiind reprezentați prin zaharuri simple (glucoză și fructoză), pot fi asimilați direct, fără nici o cheltuială de energie din partea organismului. Prin aceasta se asigură protecția ficatului care furnizează rezervele de glicogen ale organismului, protecția metabolismului lipidic și proteic din organism.
Strugurii contribuie la menținerea echilibrului acido-bazic al organismului prin acţiunea lor alcalinizantă datorată conţinutului ridicat în acizi organici. Pe lângă aceasta, strugurii au în organism și acţiuni mineralizante şi vitaminizante, determinate de conţinutul ridicat în săruri minerale şi vitamine, care contribuie la menţinerea unei stări generale bune a organismului.
Pe lângă acţiunile de ordin general, strugurii exercită asupra organismului şi o serie de acţiuni terapeutice. Cura de struguri sau de suc de struguri, denumită ampeloterapie, are o origine foarte veche, fiind preţuită de majoritatea medicilor greci şi romani ai antichităţii. Ea are efecte terapeutice şi este indicată în tratamentul afecţiunilor hepatice, renale, cardiovasculare şi al anemiilor.
Datorită conţinutului ridicat în celuloză nedigerabilă, tartraţi şi sulfaţi, strugurii au o acţiune laxativă naturală, fiind indicaţi în boli ale aparatului digestiv. Prin acţiunea lor combinată diuretică şi laxativă, strugurii contribuie la dezintoxicarea organismului, fără a mai apela la alte produse de sinteză, care pe de o parte ne ajută dar au și efecte secundare.
Din toate aceste considerente, dar nu numai, strugurii se încadrează în categoria alimentelor de protecție pentru organismul uman și se recomandă a fi consumați la toate vârstele, inclusiv copiilor, înlocuind astfel dulciurile procesate cu un dulce natural și, mai ales, sănătos. Mai mult, dacă reușim să cultivăm copiilor, prin implicarea în diverse activități desfășurate în plantații și ferme, gustul pentru tradiție și produse sănătoase, realizăm astfel perpetuarea acestei idei și transmiterea tradițiilor din generație în generație.
De efectele benefice ale strugurilor putem să ne bucurăm o perioadă mai îndelungată, prin transformarea acestora în suc de struguri, care, datorită metodelor moderne de conservare și îmbuteliere, poate fi folosit pe tot parcursul anului.
Sucul de struguri natural este asimilat foarte uşor de către organism şi contribuie la ameliorarea unor afecţiuni, fiind recomandat atât persoanelor adulte sănătoase, cât şi tinerilor în creştere, gravidelor, sportivilor, celor în vârstă şi celor suferinzi de ficat, rinichi, de stări febrile, reumatism, artrite etc.
Mustul natural, proaspăt presat, fără conservanți, consumat în câteva zile de la presare, este o băutură valoroasă și benefică pentru organism, deoarece este bogat în antioxidanți și minerale și în același timp are proprietăți antibacteriene și antivirale. Aceste proprietăți fac din must o băutură ideală pentru întărirea sistemului imunitar la venirea sezonului rece, perioadă în care se înmulțesc infecțiile virale și bacteriene. Mustul are efect diuretic și este indicat pentru o bună întreținere a rinichilor, contribuind la prevenirea formării pietrelor. Obținerea mustului nu necesită drojdii sau aditivi suplimentari, în același timp mustul având un nivel de histamină scăzut, ceea ce îl face accesibil și celor care suferă de diferite alergii.
Pentru a ne convinge de efectele benefice ale consumului de struguri, must și vin în cantități moderate, putem să ne inspirăm de la popoarele mediteraneene, cu precădere francezii și italienii, care au obiceiul de a consuma frecvent aceste produse și care au cea mai scazută rată a bolilor cardiovasculare și cea mai ridicată speranță de viață din Europa. Aceasta se datorează într-o mare măsură unui antioxidant numit resveratrol, care se regăseste atât în strugurii negri, cât și în must și vin. Resveratrolul este un antioxidant de 4-5 ori mai puternic decât beta-carotenul, determină înmulţirea celulelor sănătoase şi în acelaşi timp stopează multiplicarea celulelor cancerigene, protejează sistemul nervos şi cardiovascular, poate acţiona benefic în recuperarea după diverse boli sau în cazul persoanelor cu un sistem imunitar compromis. În urma multor studii, s-a constatat că resveratrolul are multe efecte benefice, printre care un efect de neutralizare a radicalilor liberi, fiind util în profilaxia şi tratamentul unor afecţiuni degenerative ale sistemului nervos datorită proprietăţilor sale neuroprotective la nivelul creierului. Resveratrolul, prin acţiunea sa antioxidantă, are efect mai puternic decât unele vitamine în întărirea organismului şi lupta împotriva bolilor.

Pentru a beneficia din plin de strugurii proaspeți de sezon și de multiplele efecte benefice ale acestora asupra organismului, revenim cu recomandarea ca acolo unde există situații în care familiile dispun de spațiul necesar, să cultive viță-de-vie, cu posibilitatea conducerii ei fie pe spalier, fie sub formă de boltă sau pergolă, înfrumusețând astfel curțile, sau „împodobind” natural foișoare și copertine.