Lombosciatica este o afecțiune reumatică caracterizată prin dureri mari, intense, cu tulburări neuromotorii, care poate fi tratată prin exercițiu fizic terapeutic.
În faza acută, repausul este esențial pentru a diminua procesul inflamator și pentru a evita o exacerbare a conflictului discoradicular. Este recomandat repausul pe o saltea tare, pacientul fiind încurajat să-și găsească singur poziția cea mai bună (fără durere).
În faza subacută, pacientul va face numai mișcările strict necesare. Se reduce mersul și se evită staționarea prelungită în picioare. În această fază, prin exercițiu fizic se urmărește lărgirea spațiului intervertebral și reducerea (revenirea în centrul discului) nucleului pulpos herniat, în cazul herniei de disc. Manipulările vertebrale sunt indicate în această fază (pot produce rezultate spectaculoase prin dispariția durerii după aplicarea manevrelor), elongațiile și tracțiunile (după o procedură caldă de fizioterapie, de exemplu aplicare de parafină – fango).
În faza cronică, prin exercițiu fizic se urmărește întărirea centurii abdominale și a musculaturii spatelui. Atunci când centura musculară abdominală este bine întărită, presiunile pe vertebre sunt echilibrate, ceea ce împiedică recidiva sau agravarea herniei. Cele mai indicate exerciții sunt cele efectuate din poziția culcat și din atârnat. Sunt contraindicate săriturile, ridicatul greutăților și mișcările bruște ale coloanei vertebrale.
Exerciții din poziția culcat:
- Întins pe burtă, cu mâinile sub bărbie, ridicați un membru inferior pe verticală menținând genunchiul întins și reveniți lent în poziția de start. Executați câte 10 repetări cu fiecare membru inferior.
- Întins pe burtă, cu palmele sprijinite pe sol în dreptul abdomenului și degetele orientate spre înapoi, efectuați extensia trunchiului cu împingerea umerilor înainte prin întinderea membrelor superioare, realizând o elongație a coloanei.
- Întins pe spate, flexia (îndoirea) unui picior la piept apucat peste genunchi și tragerea lui (fruntea la genunchi) apoi întinderea în sus și coborârea lui ușoară. Efectuați câte 10 repetări cu fiecare membru inferior. Întinderea piciorului în sus se accentuează la membrul inferior cu simptome mai pronunțate de sciatică.
- Întins pe spate, cu membrele superioare sprijinite lateral pe sol, efectuați ridicarea genunchilor la piept, întinderea picioarelor în sus și coborârea lor foarte lent, apropiate și întinse. Exercițiul poate fi efectuat mai ușor revenind în poziția de start fără întinderea membrelor inferioare în sus.
- Întins pe spate, cu mâinile la ceafă, îndoirea laterală a trunchiului la stânga și la dreapta cu ajutorul membrelor inferioare care, prin pași mici, sunt duse de partea îndoirii trunchiului. Regiunea lombară și șezutul rămân cât mai fixe pe sol.
- Întins pe spate, cu antebrațele sprijinite pe sol, efectuați târârea trunchiului spre înapoi prin împingerea cu brațele pe sol.
- Întins pe spate, cu membrele superioare lateral pe sol, genunchii flectați (îndoiți) și lipiți, tălpile pe sol una lângă cealaltă, duceți genunchii într-o parte și în cealaltă, lent, până atingeți solul cu partea laterală (sau cât mai aproape de sol).