Marți, a fost rândul poetului și gazetarului reșițean Nicolae Sârbu să-și lanseze volumul „Albastru de Reșița”, o carte specială, care face parte dintr-un atât de dorit corpus al scrierilor despre orașul cu o tradiție tehnică extraordinară. Nicolae Sârbu, fost membru al grupării clujene „Echinox” și născut în Timiș, dar reșițean de foarte mulți ani, vorbește despre fibra unui oraș care a avut o istorie tumultuoasă, sunt constatările dulci-amărui ale jurnalistului, care relatează despre oameni și locuri, despre proiecte și vise. Sârbu este unul dintre maeștrii reportajului, fapt dovedit de sute de articole la „Flamura” sau „Timpul”, ori prezente în volumele de reportaj pe care le-a editat, este unul dintre cei mai vechi și importanți gazetari ai Reșiței.
Manifestarea, moderată de editorul, criticul, scriitorul și jurnalistul Gheorghe Jurma, directorul Editurii „Tim”, unde a apărut cartea, a beneficiat de prezența unui evantai bogat de personalități. Noul volum al lui Nicolae Sârbu a generat intervenții din partea celor prezenți, legate inclusiv de prezentul și viitorul Reșiței, de la un oraș eminamente industrial la unul smart, traseu dezagreat de unii, care consideră, probabil că istoria ține de foame etern. De fapt, „Albastru de Reșița” a provocat o dezbatere cu titlul „Noblețea vieții spirituale a orașului.” Iar dacă vorbim de Reșița ca despre „orașul cu poeți” și, desigur, cu prozatori, artiști plastici, muzicieni, ne vedem siliți să constatăm că oamenii de cultură nu mai au o casă de cultură, ci rezistă eroic, găzduiți de instituții culturale sau chiar de mecena ai artelor, care organizează manifestări culturale la ei acasă.
Oricum ar fi, însă, cartea lui Nicolae Sârbu este un reper absolut necesar în cadrul unui la fel de necesar demers de a edifica astfel o istorie vie a Reșiței, conturată prin eforturi literare sau de cercetare remarcabile.