17 august 2025
Intră în contact cu redacția pentru sesizări și reclamații
Ediția Tipărită Format PDF
Tim7 Timișoara. Știri de ultimă oră regionale, din țară și externe.
No Result
Vezi toate rezultatele
  • Actualitate
  • Editorial
  • Opinii
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Investigații
  • Sănătate și Învățământ
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Agro și Mediu
  • Radar
  • Pagina Cititorilor
  • Articole Casă și Grădina
  • Sport și Auto
  • Magazin
  • Anunțuri
  • Podcast
  • Zicea Eminescu…
  • Turism
  • CaricaTim
  • Epigrame
  • Religie
  • Actualitate
  • Editorial
  • Opinii
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Investigații
  • Sănătate și Învățământ
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Agro și Mediu
  • Radar
  • Pagina Cititorilor
  • Articole Casă și Grădina
  • Sport și Auto
  • Magazin
  • Anunțuri
  • Podcast
  • Zicea Eminescu…
  • Turism
  • CaricaTim
  • Epigrame
  • Religie
Tim7 Timișoara. Știri de ultimă oră regionale, din țară și externe.
No Result
Vezi toate rezultatele

Laborator al Consumatorului de co-creare a unor produse din carne hibrid

Redactia Tim7 de Redactia Tim7
13 iunie 2024
în Agro și Mediu
A A
0
Laborator al Consumatorului de co-creare a unor produse din carne hibrid

În ultimii ani, s-a acordat o mare atenție dezvoltării industriei cărnii și a produselor din carne cu proprietăți funcționale în scopul de a promova sănătatea și a preveni riscul de îmbolnăvire. Această trecere în revistă se concentrează pe strategiile de îmbunătățire a valorii funcționale a cărnii și a produselor din carne. Îmbunătățirea valorii funcționale poate fi realizată prin adăugarea de ingrediente funcționale, cum ar fi proteinele vegetale, fibrele alimentare, plantele și condimentele dar și bacteriile lactice, care pot fi încorporate direct în produsele din carne în timpul procesării. Proteinele sunt, după apă, cei mai importanți constituenți ai organismelor animale. În același timp, ele alcătuiesc cea mai diversă clasă datorită secvenței unice de aminoacizi din structura primară a unui lanț polipeptidic. Proteinele din carne sunt considerate complete. Cu toate acestea, proteinele de origine vegetală sunt utilizate ca adaos în produsele din carne ca înlocuitori ai cărnii cu scopul de a îmbunătăți proprietățile tehnologice, textura dar și valoarea nutritivă.

fotointext

Potrivit studiului EITFood Covid19 Impact, după pandemia COVID-19, sănătatea și nutriția vor fi o prioritate, consumatorii și-au exprimat intențiile în acest sens: i) 34% – alimentația sănătoasă va conta mai mult post-COVID (> România 43%); ii) 29% – se concentrează mai mult pe controlul greutății prin alegeri alimentare (> România 37%); iii) 29% – evitarea aditivilor și conservanților alimentari; iv) 24% – cunoștințe bune despre nutriție.

În acest sens, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în parteneriat cu The Family Butchers SRL, prin intermediul proiectului EIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2024, număr IMP-RIS-2325-19153-01, a implementat un Laborator al Consumatorului de co-creare a unor produse din carne hibrid, pe baza consultării și preferințelor consumatorilor interesați de o alimentație sănătoasă. Necesitatea acestui focus grup se datorează studiilor efectuate cu privire la impactul consumului de alimente de origine animală cu conținut crescut de grăsime asupra sănătății oamenilor în lume și în România.

Numeroase studii efectuate în ultimii ani au arătat că un consum de carne pe termen lung și, în special, de carne procesată este asociat cu un risc crescut de mortalitate totală, boli cardiovasculare, cancer colorectal și diabet de tip 2, atât la bărbați, cât și la femei din toate grupele de vârstă.

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, față de media la nivelul Uniunii Europene de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în țara noastră, reprezentând 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național.

În cadrul Laboratoarelor de co-creare a unor produse din carne hibrid, realizate cu aportul consumatorilor, prin chestionarea acestora cu privire la preferințele și necesitățile alimentare, sunt concepute în mod teoretic, virtual, produse din carne hibrid care răspund cerințelor acestui segment de populație, respectiv produse personalizate. Pe baza conceptelor și modelelor formulate de către grupurile de consumatori, procesatorii din industria cărnii își pot adapta și personaliza producția la cerințele pieței.

În cadrul parteneriatului dintre The Family Butchers SRL și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, obiectivul urmărit al Laboratoarelor de co-creare implică sesiuni de lucru, întâlniri creative cu consumatorii, interviuri, focus grup, paneluri de consumatori, laboratoare sociale, ateliere de co-creare, sesiuni de creativitate cu consumatorii, pentru a promova alimentația sănătoasă, produsele din carne hibrid cu conținut scăzut de grăsime, care va fi obținută prin acest proiect. Grupurile de consumatori sunt selectați pe baza unor criterii specifice, iar procesul este condus de facilitatori experimentați aparținând Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.  The Family Butchers SRL are în vedere obținerea și comercializarea, pe piața din România, a unui produs din carne hibrid, obținut prin tehnologie proprie inovatoare, pe bază de materii prime animale și proteine vegetale. În acest sens, recomandările și sugestiile grupurilor experimentale de consumatori implicați în procesul de co-creare vor sta la baza obținerii unor noi sortimente de produse din carne hibrid cu deschidere spre comercializare. Prin utilizarea Laboratoarelor Consumatorului de către procesatorii din industria cărnii ca instrumente de lucru în dieta personalizată se urmărește accesul și implicarea consumatorului în procesul de decizie cu privire la rețetele de fabricație și tehnologia de obținere a produselor de panificație, conștientizarea consumatorului și creșterea nivelului de cunoaștere în domeniul alimentar, precum și diversificarea gamei sortimentale în industria alimentelor făinoase în raport cu cerințele pieții.

fotoagro
ShareTweet
Redactia Tim7

Redactia Tim7

Articole Similare

Focare de pestă porcină africană confirmate în județul Timiș
Actualitate

Focare de pestă porcină africană confirmate în județul Timiș

24 iulie 2025
ABA Banat: Nicio problemă cu alimentarea cu apă, în ciuda secetei
Actualitate

ABA Banat: Nicio problemă cu alimentarea cu apă, în ciuda secetei

22 iulie 2025
180 de milioane pentru spațiile verzi din Timișoara. Investitori turci, printre ofertanți
Actualitate

180 de milioane pentru spațiile verzi din Timișoara. Investitori turci, printre ofertanți

17 iulie 2025
Următorul Articol
Coexistența maimuțelor în Europa

Coexistența maimuțelor în Europa

Chang’e 6, pe partea nevăzută a Lunii

Chang'e 6, pe partea nevăzută a Lunii

Timișoara a celebrat Ziua Eroilor cu manifestații religioase și militare

Timișoara a celebrat Ziua Eroilor cu manifestații religioase și militare

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

  • Actualitate
  • Advertorial
  • Agro și Mediu
  • Anunțuri
  • Anunțuri Auto/ Moto
  • Anunțuri Casă și grădină
  • Articole Casă și Grădina
  • CaricaTim
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Diverse
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Editorial
  • Epigrame
  • Fără Categorie
  • Imobiliare
  • Investigații
  • Magazine
  • Opinii
  • Pagina Cititorilor
  • Podcast
  • Radar
  • Sănătate și Învățământ
  • Sport și Auto
  • Turism
  • Zicea Eminescu…

Etichete:

ani Aquatim Arad banat baschet Caras-Severin Caraș-Severin cultura cultură desfășura Deva Dominic Fritz economie ediție eveniment Formula 1 fotbal Fritz Hunedoara Jocurile Olimpice 2024 Lugoj Marcel Ciolacu noiembrie octombrie PNL protest PSD Raliu Reșița România României sanatate Silviu Cerna spectacole sport teatru Timisoara Timiș Timișoara Turism Universitatea de Vest USR USVT știință „Victoria”
Bayern Munchen, campioana Supercupei Germaniei!
Sport și Auto

Bayern Munchen, campioana Supercupei Germaniei!

de Liuba Cosmin
17 august 2025
0

Kane și Diaz, eroii serii la StuttgartBayern Munchen rămâne echipa care își confirmă statutul de „regină” în fotbalul german, dar...

Succes important pentru bănățeni înaintea ultimei etape

Succes important pentru bănățeni înaintea ultimei etape

17 august 2025
Un tânăr a vrut să sară de pe Bastion

Un tânăr a vrut să sară de pe Bastion

16 august 2025
Anca Todoni s-a calificat în semifinalele turneului de la Saskatoon

Anca Todoni s-a calificat în semifinalele turneului de la Saskatoon

16 august 2025
Cel mai mare cămin studențesc din țară va fi construit la Timișoara

Cel mai mare cămin studențesc din țară va fi construit la Timișoara

16 august 2025
„Amintiri din comunism”

„Amintiri din comunism”

16 august 2025

Evidențiate

Anca Todoni s-a calificat în semifinalele turneului de la Saskatoon

Cel mai mare cămin studențesc din țară va fi construit la Timișoara

„Amintiri din comunism”

NOTA 1 PENTRU TRUMP

Dumbrăvița pierde din nou după ce a condus clar

„Leii din Banat” își măsoară forțele cu echipe din Ungaria și Cehia

Trending

Bayern Munchen, campioana Supercupei Germaniei!
Sport și Auto

Bayern Munchen, campioana Supercupei Germaniei!

de Liuba Cosmin
17 august 2025
0

Kane și Diaz, eroii serii la StuttgartBayern Munchen rămâne echipa care își confirmă statutul de „regină” în...

Succes important pentru bănățeni înaintea ultimei etape

Succes important pentru bănățeni înaintea ultimei etape

17 august 2025
Un tânăr a vrut să sară de pe Bastion

Un tânăr a vrut să sară de pe Bastion

16 august 2025
Anca Todoni s-a calificat în semifinalele turneului de la Saskatoon

Anca Todoni s-a calificat în semifinalele turneului de la Saskatoon

16 august 2025
Cel mai mare cămin studențesc din țară va fi construit la Timișoara

Cel mai mare cămin studențesc din țară va fi construit la Timișoara

16 august 2025

Link-Uri Utile


DESPRE NOI
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE
POLITICA COOKIE
TERMENI ȘI CONDIȚII

Sigla PlatiOnline.ro Twitter Facebook YouTube

Redacția


Redactor-șef: Cornel SECU;
Adrian GROS,
Bianca DAVID,
Liviu LEONTE,
Cosmin LIUBA,
Izabela Elena RADOSEVICI,
Sergiu SĂRĂCIN,
Voicu VINEREAN,

Colaborator Special:
Cornel UNGUREANU

Art-director: Emanuel CERNESCU;
Caricaturist: Radu CLEȚIU;

Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea Online a Litigiilor

© 2023 Tim7.ro Sigla Visa Mastercard

Bine ați revenit!

Conectați-vă la contul dumneavoastră de mai jos.

Parola uitata?

Retrieve your password

Vă rugăm să introduceți numele de utilizator sau adresa de e-mail pentru a vă reseta parola.

Logați-vă

Add New Playlist

No Result
Vezi toate rezultatele
  • Actualitate
  • Investigații
  • Opinii
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Sănătate și Învățământ
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Radar
  • Magazin
  • Sport și Auto
  • Agro și Mediu
  • Articole Casă și Grădina
  • Pagina Cititorilor
  • Anunțuri
  • Contact
  • Ziar tipărit format Pdf

© 2023 Tim7.ro Sigla Visa Mastercard