Adevărul este că nu ne așteptam ca Jocurile Olimpice, care s-au încheiat acum câteva zile, să provoace o fervoare populară atât de intensă.
Dupa o perioadă politică foarte agitată, în iunie-iulie, cu dizolvarea Parlamentului și cele două tururi pentru alegerile legislative, francezii, în marea lor majoritate, s-au bucurat de această Olimpiadă, care a avut loc «la domiciliu», au participat în număr foarte mare și au vibrat alături de sportivi, într-o atmosferă de sărbătoare. S-au înregistrat recorduri de audiență la cele 3 canale ale televiziunii publice care au transmis Olimpiada, iar spatiile cunoscute ca «Fan zones» amenajate cu ecrane gigantice și tribune pentru a urmări competitiile în condiții optime (în Paris, dar și în foarte multe orașe din apropiere și din provincie) au fost luate cu asalt.
Dorinta francezilor de a vibra la unison a fost mai puternică decât toate tentativele de dezbinare ale politicienilor din perioada care a precedat Olimpiada, iar diferitele polemici legate de ceremonia de deschidere nu au avut aproape nici un ecou, ele fiind complet măturate de entuziasmul care i-a animat pe francezi timp de două săptămâni.
Chiar și persoane, care de obicei nu sunt interesate de sport, cum ar fi fosta mea colega Nicole (profesoară de Economie și Gestiune într-un liceu parizian timp de peste 20 de ani), au fost fermecate de aceasta alchimie, care s-a format între orașul Lumină (cu monumentele sale emblematice puse în valoare) și Jocurile Olimpice.
Singură sau cu prieteni, pe ploaie sau cu soare, dimineața foarte devreme, la prânz sau seara, Nicole a ieșit pe străzile Parisului pentru a urmări competitiile de ciclism pe șosea, triatlon și maraton, a privit la televizor numeroase întreceri sportive, a testat mai multe «Fan zones» din Paris și a vizitat pavilioanele câtorva delegatii nationale instalate în Parcul de la Vilette. A văzut cum s-a transformat orașul, în care locuiește, pentru a primi Olimpiada și a făcut foarte multe poze pe care le împărtășește cu drag și bucurie familiei și prietenilor, iar acum și cititorilor români.
Ideea de a organiza ceremonii și competiții sportive în inima orașului ( și nu doar în incinte sportive) era riscantă, dar Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice a câștigat acest pariu, zic eu, cu brio.
Sloganul ales de organizatori: «Ouvrons grand les Jeux» (Să deschidem larg Jocurile) a devenit realitate și datorită celor 45.000 de voluntari care s-au mobilizat într-un mod exemplar pe toată durata Olimpiadei pentru a-i ghida pe toți invitații și turiștii francezi și străini (organizatorii s-au gândit chiar și la animalele de companie: în Gara Montparnasse, de exemplu, voluntarii mi-au indicat locul unde se afla «Barul pentru căței» adică un castron cu apă).
Olimpiada din 2024 a fost inedită, originală și spectaculoasă. Unică.