18 august 2025
Intră în contact cu redacția pentru sesizări și reclamații
Ediția Tipărită Format PDF
Tim7 Timișoara. Știri de ultimă oră regionale, din țară și externe.
No Result
Vezi toate rezultatele
  • Actualitate
  • Editorial
  • Opinii
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Investigații
  • Sănătate și Învățământ
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Agro și Mediu
  • Radar
  • Pagina Cititorilor
  • Articole Casă și Grădina
  • Sport și Auto
  • Magazin
  • Anunțuri
  • Podcast
  • Zicea Eminescu…
  • Turism
  • CaricaTim
  • Epigrame
  • Religie
  • Actualitate
  • Editorial
  • Opinii
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Investigații
  • Sănătate și Învățământ
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Agro și Mediu
  • Radar
  • Pagina Cititorilor
  • Articole Casă și Grădina
  • Sport și Auto
  • Magazin
  • Anunțuri
  • Podcast
  • Zicea Eminescu…
  • Turism
  • CaricaTim
  • Epigrame
  • Religie
Tim7 Timișoara. Știri de ultimă oră regionale, din țară și externe.
No Result
Vezi toate rezultatele

Alegerea, consumul și asocierea vinului cu mâncarea

Redactia Tim7 de Redactia Tim7
2 august 2024
în Articole Casă și Grădina
A A
0
Alegerea, consumul și asocierea vinului cu mâncarea

Vinul, produsul principal obţinut din struguri este băutura alcoolică naturală cea mai sănătoasă. Marele savant L.Pasteur, spunea în 1878 că vinul este un aliment necesar organismului uman, cu condiția să fie consumat rațional. Strugurii și vinul l-au atras şi l-au însoţit pe om în cele mai importante momente ale vieţii sale. Vinul este un produs căruia consumatorul îi acordă gir analizându-l mai întâi cu văzul şi abia apoi olfactiv şi gustativ. Vinul, în toată evoluţia lui, fiind comparat cu o fiinţă care se naşte, trăieşte şi moare, a avut şi are o influenţă majoră în domenii în care este implicat direct sau indirect: economic, social si chiar medical.

20240801 225839

 Am putea spune despre vin că reprezintă o cultură în sine şi cred că toţi cunoscătorii ar fi în asentimentul nostru, deoarece să obţii un vin bun este o artă şi când aceasta mai este şi îmbinată cu pasiune, atunci produsul finit va fi demn de apreciere. Controverse în ceea ce priveşte consumul de alcool, au existat dintotdeauna, însă, nu trebuie uitat faptul că tot ceea ce este consumat cu măsură, nu este dăunător şi mai presus de acest lucru, nu trebuie ignorat efectul benefic pe care îl are vinul – ca tratament în diferite boli. În urma unor studii ştiinţifice s-a stabilit că riscul îmbolnăvirilor de cancer poate fi redus în cazul consumului de vin după masă – 1-2 pahare pe zi. Compuşii fenolici ai vinului constituie un „evantai” larg de substanţe antioxidante care absorbite în sânge pot întârzia apariţia tumorilor canceroase (Teissedre P.L. şi col., 1997). Dintre compuşii fenolici un rol primordial îl are resveratrolul care prin capacitatea sa antioxidantă pronunţată se opune declanşării şi evoluţiei cancerului

În urma multor studii s-a constatat că resveratrolul are multiple efecte benefice, printre care un efect de neutralizare a radicalilor liberi, fiind util în profilaxia şi tratamentul unor afecţiuni degenerative ale sistemului nervos datorită proprietăţilor sale neuroprotective la nivelul creierului.

Resveratrolul se găseşte cu precădere în strugurii roşii – atât în pulpa cât mai ales în pielița, şi prin acţiunea sa antioxidantă are efect mai puternic decât unele vitamine în întărirea organismului şi lupta împotriva bolilor.

20240801 225909

Resveratrolul este un antioxidant puternic şi o substanţă antiinflamatoare, care se găseste în vin în concentraţii mari. Francezii au obiceiul de a consuma un pahar sau două de vin în fiecare zi, ceea ce îi protejează de apariţia afecţiunilor cronice, fiind arhicunoscut faptul că în Franta există una dintre cele mai scăzute rate ale bolilor cardiovasculare (Paradoxul francez).

Este un antioxidant de 4-5 ori mai puternic decât beta-carotenul, determină înmulţirea celulelor sănătoase şi în acelaşi timp stopează multiplicarea celulelor cancerigene, protejează sistemul nervos şi cardiovascular, poate acţiona benefic în recuperea după boli sau în cazul persoanelor cu un sistem imunitar compromis.

În ceea ce priveşte efectul asupra organismului, există însă şi o problemă, în sensul că dozele zilnice de resveratrol, necesare pentru a obţine efectele terapeutice, ar consta în consumul a 3-5 litri pe zi din vinurile roşii cele mai bune. În această doză însă, alcoolul din vin ar avea efect nociv asupra organismului uman, motiv pentru care putem spune că sursele de resveratrol trebuie mult diversificate, pentru a beneficia de el.

În urma unor studii amănunţite, cercetătorii au demonstrat că „riscul mortalităţii cardiovasculare se reduce la jumătate în cazul consumului zilnic de 1-2 pahare de vin”. (M.Gronbaek şi col., 1995). Aşadar, haideţi să acordăm vinului „girul” cuvenit, întrucât însuşi  Pasteur spunea „vinul este cea mai sănătoasă şi mai igienică dintre băuturi”. Vinul de calitate conţine peste 300 compuşi chimici diferiţi, mulţi dintre aceştia fiind similari cu cei găsiţi în fructe, legume, mirodenii sau plante medicinale (Teodorescu, 2008).Vinul conţine o serie de substanţe uşor asimilabile precum: zaharuri, alcool etilic, glicerinã, acizi organici, tanin, esteri, aldehide, proteine, aminoacizi, vitamine, săruri minerale etc. Un litru de vin echivaleazã, din punct de vedere energetic (cu 10% vol. alcool are 600-700 calorii), cu 0,9 l lapte, 500 g pâine, 580 g carne, 5 ouã sau 1 kg cartofi. Celelalte substanţe din vin, deşi în cantităţi mici, au si ele valoare  nutritivã.

          Amintim, de asemenea, rolul vinului în gastronomie, citându-l pe Andre Simon care spunea, „mâncarea fără vin este un trup neînsufleţit; vinul fără mâncare este sufletul acestui trup fără viaţă; aduse laolaltă acestea formează un tot, trupul şi sufletul aceluiaşi întreg”. Așadar, fie că dorim să consumăm un vin la un restaurant, fie că alegem un vin pentru a-l dărui, sau pentru a-l colecționa, trebuie să cunoaștem criteriile după care ne ghidăm atunci când facem aceste alegeri.

20240801 225944

În primul caz – la alegerea unui vin care să însoțească o masă la restaurant, se creează primele impresii despre restaurant în funcție de anumite aspecte: există sau nu pahare de vin pe mesele restaurantului; restaurantul are, sau nu, somelier; daca nu are somelier ne ghidăm în funcție de cunoștințele chelnerului despre vinurile propuse în listele restaurantului, reliefate de modul de descriere. Dacă facem alegerea bazându-ne pe lista de vinuri, nu trebuie să ne influențeze prețul, acesta poate varia în funcție de țara de proveniență, de zona de origine, de tirajul pe piață al sortimentului repectiv și nu în ultimul rând de vechimea vinului. Astfel, nu întotdeauna sau în orice conjunctură ne dorim să consumăm un vin vechi, la o masă oarecare se consumă de obicei vinuri tinere, lejere, evident care să armonizeze felurile de mâncare alese.

Dar de ce trebuie să consumam un pahar cu vin la masă? …ar fi întrebarea unora. Răspunsul ar fi: nu există „trebuie”, este opțiunea fiecăruia dacă asociază un fel de mâncare cu un pahar cu vin, sau nu, neexistând reguli privitoare la acest aspect, ci doar argumentul legat de sănătate.   

Ori de cate ori dorim să asociem un vin la un anumit fel de mâncare, este necesar să ne ghidăm după anumite reguli:

– gusturile opuse se complementeaza între ele, asadar un vin dulce merge la o mancare acră sau sărată;

–  temperatura de afara, sau anotimpul: iarna se servesc vinuri rosii si mai corpolente, iar vara se beau vinuri albe si rosé;

– carnea rosie merge cu vinuri rosii, iar carnea alba, salatele și preparatele ușoare merg cu vinuri albe;

– mâncarurile mai grele merg cu vinuri corpolente;

– deserturile merg cu vinuri dulci;

– peștele merge mereu cu vinuri albe;

– dacă preparatul servit a fost gătit cu vin, la masă se servește același tip de vin.

Pentru a te putea bucura pe deplin de calitățile unui vin este foarte importantă temperatura vinului în momentul servirii. Temperatura optimă pentru servirea vinurilor este următoarea; vinurile roșii și fine se servesc la temperatura camerei, vinurile albe și cele spumante se servesc răcite, iar coniacul se încălzeste ținând paharul în mână. În general, vinul alb se servește la temperaturi situate între 7 și 10 grade Celsius. Vinurile dulci și albe se servesc la o temperatură și mai scăzută, în jur de 5-6 grade Celsius.

20240801 230004

Daca la o masă sau la un eveniment se servesc mai multe vinuri este foarte importantă ordinea de servire a acestora în funcție de tărie, culoare, vechime astfel:

-vinurile ușoare, înaintea celor tari;

– la început vinurile seci și apoi cele dulci;

– se debutează cu vinurile albe și se continuă cu cele roșii;

– se servesc vinurile tinere, apoi cele vechi.

La o masă respectabilă este obligatoriu să avem în vedere cum asociem mâncarea cu vinul cel mai potrivit, în funcție de criteriul corpolenței vinului.

Corpolența vinului este o caracteristică importantă și care trebuie luată în considerare atunci când se fac asociereile cu mâncarea. Este vorba despre textura vinului, vascozitatea și consistența sa. Vinurile corpolente, de pildă, lasă pe pahare așa numitele „picioare” sau „lacrimi”. De obicei, vinurile corpolente au și un volum de alcool mai ridicat.

Mâncărurile pot fi și ele clasificate în functie de acest criteriu, putin corpolente fiind considerate mâncărurile pe bază de pește și foarte corpolente cele din carne roșie. Vinuri cu o corpolență scăzută – sunt vinuri subțiri, de obicei albe, cu un volum de alcool mai scăzut și se asociază de obicei cu mâncăruri de o corpolență egală – pește, preparate vegetariene, salate, aperitive și alte preparate.

20240801 230030

Vinuri cu o corpolență medie – pot fi si vinuri albe, dar și roșii și se asociază cu feluri principale, care conțin carne slabă, dar și paste, pizza, preparate cu sosuri mai grele, chiar și la unele preparate cu un  pește mai gras.

20240801 230116 1

Vinuri cu o corpolență mare – de cele mai multe ori sunt vinuri roșii, tari și se asociază cu feluri de mâncare ce conțin carne roșie, dar și paste cu un sos mai greu.

20240801 230138

Pentru o mare parte a consumatorilor, carnea fiind unul dintre alimentele de baza, este bine de știut cum se pot asocia diferitele tipuri de cărnuri cu sortimentul varietal de vinuri:

-Carnea de porc – merge cu vin roșu, sec precum Feteasca Neagra;

-Carnea de vita – se asociaza cu vin rosu sec precum Feteasca Neagra, Shiraz, Cadarca;

-Carnea de miel – va fi pusa in valoare de vinuri rosii seci asa cum sunt Feteasca Neagra,Cabernet Sauvignon;

-Vanatul – merge cu vinuri rosii seci, precum Shiraz, Feteasca Neagra sau Merlot;

-Carnea de pui – se potriveste cu vinuri albe seci sau demiseci, asa cum sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling;

-Carnea de curcan – este perfect complementata de vinuri rosii seci, precum Feteasca Neagra;

-Pestele – se asociaza cu vinuri albe seci ca Chardonnay, Riesling, Feteasca regala, Sauvignon Blanc;

-Tocanitele, gulasul, iahnia de fasole se asociaza de regula cu vinuri seci, rosii, taninoase;

-Mancarea de varza cu afumatura, pilaf, ciulama se potriveste cu un vin alb sec;

-Sarmalele din carne de porc si vitel, pizza se potrivesc cu vinurile rosii seci; 

20240801 231538
20240801 231611
20240801 231636

-Branzeturile proaspete se asociaza cu vinuri albe, vinuri rosé seci sau spumant rosé;

-Branzeturile cremoase se servesc alaturi de Sampanie, Chardonnay si chiar Pinot Noir;

-Branzeturile tari si maturate se pot asocia cu vinuri rosii bogate in taninuri, precum Syrah, Cabernet Sauvignon.

20240801 231659

-Desertul se imbina cu vinuri albe si rosé dulci sau demidulci, asa cum sunt Tamaioasa Romaneasca, Riesling, Chardonnay, Busuioaca de Bohotin.

20240801 231727

În final, menționăm faptul că toate acestea nu constituie o obligativitate în ceea ce privește consumul preparatelor culinare asociate cu diverse vinuri, ele fiind mai degraba sugestii, gusturile proprii în cele din urmă, sunt cele care desăvârșesc alegerile fiecărui consumator.

Autori: prof.univ.dr. Alin Dobrei, conf.univ.dr. Alina Dobrei, conf.univ dr.Nistor Eleonora, drd. Ing. Dragos Constantinescu

ShareTweet
Redactia Tim7

Redactia Tim7

Articole Similare

Flori recomandate pentru grădina dumneavoastră
Articole Casă și Grădina

Flori recomandate pentru grădina dumneavoastră

22 ianuarie 2025
Uleiul de nucă, sănătate într-o lingură
Articole Casă și Grădina

Uleiul de nucă, sănătate într-o lingură

26 septembrie 2024
Grădina de lângă casă
Articole Casă și Grădina

Grădina de lângă casă

17 iulie 2024
Următorul Articol
Prognoza meteo în Banat și Timișoara

Prognoza meteo în Banat și Timișoara

Hoți prinși în Timișoara când încercau să fure catalizatoare auto

Hoți prinși în Timișoara când încercau să fure catalizatoare auto

Canotajul, pe val

Canotajul, pe val

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

  • Actualitate
  • Advertorial
  • Agro și Mediu
  • Anunțuri
  • Anunțuri Auto/ Moto
  • Anunțuri Casă și grădină
  • Articole Casă și Grădina
  • CaricaTim
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Diverse
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Editorial
  • Epigrame
  • Fără Categorie
  • Imobiliare
  • Investigații
  • Magazine
  • Opinii
  • Pagina Cititorilor
  • Podcast
  • Radar
  • Sănătate și Învățământ
  • Sport și Auto
  • Turism
  • Zicea Eminescu…

Etichete:

ani Aquatim Arad banat baschet Caras-Severin Caraș-Severin cultura cultură desfășura Deva Dominic Fritz economie ediție eveniment Formula 1 fotbal Fritz Hunedoara Jocurile Olimpice 2024 Lugoj Marcel Ciolacu noiembrie octombrie PNL protest PSD Raliu Reșița România României sanatate Silviu Cerna spectacole sport teatru Timisoara Timiș Timișoara Turism Universitatea de Vest USR USVT știință „Victoria”
Vremea în Banat
Actualitate

Vremea în Banat

de Adrian Gros
18 august 2025
0

În primele două zile media maximelor de temperatură se va situa în jurul valorii de 29 de grade, apoi, până...

Spitalul Județean din Timișoara a preluat Castelul Royal 

Spitalul Județean din Timișoara a preluat Castelul Royal 

18 august 2025
Euro în creștere și pesimism în economie

Euro în creștere și pesimism în economie

18 august 2025
România fruntașă la firme noi

România fruntașă la firme noi

18 august 2025
11 tineri vor reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2025

11 tineri vor reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2025

18 august 2025
Transilvania Broker de Asigurare recuperează pierderea

Transilvania Broker de Asigurare recuperează pierderea

18 august 2025

Evidențiate

România fruntașă la firme noi

11 tineri vor reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2025

Transilvania Broker de Asigurare recuperează pierderea

Biofarm raportează o creştere de 15% a cifrei de afaceri

Scăderi pe linie pentru indicii BVB

DN 69 intră în reparații!

Trending

Vremea în Banat
Actualitate

Vremea în Banat

de Adrian Gros
18 august 2025
0

În primele două zile media maximelor de temperatură se va situa în jurul valorii de 29 de...

Spitalul Județean din Timișoara a preluat Castelul Royal 

Spitalul Județean din Timișoara a preluat Castelul Royal 

18 august 2025
Euro în creștere și pesimism în economie

Euro în creștere și pesimism în economie

18 august 2025
România fruntașă la firme noi

România fruntașă la firme noi

18 august 2025
11 tineri vor reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2025

11 tineri vor reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2025

18 august 2025

Link-Uri Utile


DESPRE NOI
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE
POLITICA COOKIE
TERMENI ȘI CONDIȚII

Sigla PlatiOnline.ro Twitter Facebook YouTube

Redacția


Redactor-șef: Cornel SECU;
Adrian GROS,
Bianca DAVID,
Liviu LEONTE,
Cosmin LIUBA,
Izabela Elena RADOSEVICI,
Sergiu SĂRĂCIN,
Voicu VINEREAN,

Colaborator Special:
Cornel UNGUREANU

Art-director: Emanuel CERNESCU;
Caricaturist: Radu CLEȚIU;

Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea Online a Litigiilor

© 2023 Tim7.ro Sigla Visa Mastercard

Bine ați revenit!

Conectați-vă la contul dumneavoastră de mai jos.

Parola uitata?

Retrieve your password

Vă rugăm să introduceți numele de utilizator sau adresa de e-mail pentru a vă reseta parola.

Logați-vă

Add New Playlist

No Result
Vezi toate rezultatele
  • Actualitate
  • Investigații
  • Opinii
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Sănătate și Învățământ
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Radar
  • Magazin
  • Sport și Auto
  • Agro și Mediu
  • Articole Casă și Grădina
  • Pagina Cititorilor
  • Anunțuri
  • Contact
  • Ziar tipărit format Pdf

© 2023 Tim7.ro Sigla Visa Mastercard